ph4_logo  INTERNATET
   

 
Hem Om Media Referenser Föreläsning Utdrag ur boken Forskning Köp boken Gästbok/Blogg Kontakt/Tipsa

Om

Internatet - en bok om en lärares mardrömstid på ett hvb-hem i Sverige.

Boken Internatet gavs ut 2006 och handlar om författarens egna upplevelser som lärare på ett hvb-hem i Sverige. Nina och hennes lärarkollega reagerade starkt på de kränkningar, såväl psykiska som fysiska, som de placerade barnen utsattes för av personal som varken hade kunskaper eller utbildning att jobba med dessa utåtagerade barn. Då Nina och hennes lärarkollega gick till ledningen för att berätta blev de nonchalerade och tillintetgjorda. Det skulle dröja länge innan de förstod att ledningen skyddade det som hände. Ninas upplevelser under tiden som anställd lärare på hvb-hemmet skildras i denna starka och självupplevda berättelse.

NinaCernold-2.jpgFörfattaren.

Nina Cernold, som är författare till boken Internatet är 1-7 lärare i botten. Idag driver hon eget företag.

"Jag har alltid intresserat mig för de barn i skolan som "inte vill" och som vågar ifrågasätta - jag kallar de för "de färgstarka barnen". Dessa barn har oftast svårt att passa in i skolans ramar och frågan om vi ska ha en barnmogen skola eller skolmogna barn är något som intresserar mig mycket. Erbjudandet jag fick att börja jobba som lärare på ett hvb-hem var därför väldigt lockande! En riktig utmaning! Men min tid där blev inte riktigt som jag hade tänkt mig".

Idag är Nina engagerad i frågan om barns situation på hvb-hem. "Vi måste kräva att få bättre insyn och tillsyn och det måste ställas mycket högre krav på dem som startar och driver hvb-hem och dess anställda. Idag finns inget krav på utbildning för att blil anställd på hvb-hem".

Twitter.jpgFölj mig på twitter

Ur BTJ:s recenssion:

"Att Nina Cernold är upprörd kan man förstå. De övergrepp mot barn med neuropsykiatriska diagnoser hon bevittnar under sin anställning som lärare på ett vårdhem i Mellansverige är ibland hårresande. Barnen förnedras och misshandlas i namn av en bestämd terapi, där ett poängsatt belöningssystem ingår.

Läs mer»

Brev från socialminister Maria Larsson:

Socialdepartementet har under året arbetat med prop. 2006/07:37 om registerkontroll av personal vid hem för vård eller boende. vars regler trädde i kraft den 1 juli i somras. Bestämmelserna ska göra det obligatoriskt att registerkontrollera personal i hvb-hem. Jag hoppas att detta ska öka skyddet för våra barn.

Jag är tacksam för att Du delar med Dig av Dina erfarenheter på området!

Läs mer»

Copyright | Hemsida med Sitoo